Top 10 receptov na Vianočný punč

Varené víno
Varené víno

Vianočné pohostenie si mnohí z nás nevedia predstaviť bez tradičných dobrôt a pokušení. Medzi tie najznámejšie patrí aj skvelý vianočný punč, ktorý vieme pripraviť na tisíc spôsobov. My sme si pripravili zoznam tých, ktoré sú pripravované najčastejšie a radi si ich vychutnávame či už na vianočných trhoch a jarmokoch alebo v domácom pohodlí. Všetky vieme pripraviť z bežne dostupných surovín, takže určite neváhajte, vyberte si ten najobľúbenejší a hor sa do varenia! 🙂 Nazdravie!

Vianočný punč z červeného vína

  • 5 dl červené víno
  • 1 ks celá škorica
  • 4 ks klinčeky
  • 3 PL kryštálový cukor
  • 1 ks rozmarín
  • 2 ks pomaranč
  • 1 ks citrón
  • 2 dl rum

Najskôr prevaríme červené víno so škoricou, klinčekmi, cukrom, rozmarínom, pomarančovou a citrónovou kôrou. Horúci rum zapálime, vlejeme do vína, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu.Nakoniec dôkladne premiešame a scedíme. Vianočný punč podávame teplý.

Voňavý vianočný punč s ovocím

  • 500 ml červené víno
  • 300 ml voda
  • 1 ks čierny čaj
  • šťava z polovice pomaranča
  • šťava z polovice citróna
  • 200 ml rum
  • 100 g trstinový cukor
  • 4 ks celá škorica
  • 8 ks klinčeky
  • 2 ks pomaranč
  • 2 ks jablko
  • 1 hrsť maliny

Dáme zovrieť vodu. Pridáme čierny čaj a cukor a necháme chvíľku vylúhovať. Sáčok čaju vyberieme a pridáme šťavu z pomaranča a citróna, klinčeky a škoricu. Prilejeme červené víno a rum. Necháme chvíľku postáť, aby sa chute spojili.

Medzitým si do pohárov nakrájame ovocie – jablká, pomaranč a maliny.

Pred podávaním punč zohrejeme a nalejeme do pohárov s ovocím.

Žĺtkový punč

  • 2 ks žĺtok
  • 1 KL práškový cukor
  • 4 cl brandy
  • 1 cl rum
  • 2,5 dl mlieko

Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom, pridáme brandy, rum.
Za stáleho miešania prilejeme vriace mlieko. Precedíme do pohárov.

Punč s lesným medom

  • 1 liter červené víno
  • 8 ks klinčeky
  • 4 ks badián
  • 4 ks celá škorica
  • 1 ks citrón
  • 4 PL lesný med

Kvalitné červené víno nalejeme do hrnca a pridáme korenie. Zahrievame na miernom ohni, kým sa víno nezačne variť. V tej chvíli hrniec odstavíme, víno ďalej nezahrievame. Necháme vychladnúť, medzitým dáme do šálok plátok citróna a lyžicu medu. Zalejeme ešte teplým vínom, premiešame, ozdobíme zvyšnými kolieskami citróna (podľa chuti aj iným ovocím). Pred konzumáciou je dobré punč premiešať.

Nealkoholický punč pre šoférov

  • 500 ml pomarančový čaj
  • 250 ml jablkový džús
  • 1 ks pomaranč
  • 1 ks citrón
  • 150 g cukor
  • 1 ČL klinčeky

Z pomaranča narežeme pár plátkov, do ktorých napicháme klinčeky. Plátky použijeme na ozdobu. Zo zvyšného pomaranča a citróna vytlačíme šťavu.

Do hrnca nalejeme čaj, pridáme klinčeky a privedieme do varu. Potom odstavíme, pridáme cukor, džús, citrónovú a pomarančovú šťavu. Všetko spolu dobre premiešame, ale už nevaríme. Podávame teplé. Na ozdobu použijeme plátky z pomaranča.

Medový mliečny punč

  • 3 KL med
  • 5 dl mlieko
  • 1 ks vanilkový struk
  • 1 dl koňak

Do vriaceho mlieka dáme vanilkový struk a necháme postáť 6 minút. Pridáme med, koňak a premiešame. Precedíme do ohriatych pohárov.

Medovo-kávový punč

  • 3 PL med
  • 1 dl rum
  • 2 dl biele víno
  • 6 dl kávový vývar

Do jenského skla precedíme kávový vývar, primiešame med a necháme rozpustiť. Potom prilejeme víno, rum a premiešame. Dávkujeme do pohárov.

Jablkový punč

  • 2 ks jablko
  • 2 ks citrón
  • 7,5 dl čaj z jablkových šupiek
  • 5 dl jablková šťava
  • 1 liter jablkovica

Mesiačiky z dvoch jabĺk vložíme do misy z jenského skla, pridáme citróny, čaj zo šupiek a šťavu. Všetko prevaríme, po 5 minútach pridáme jablkovicu a premiešame. Hotový punč precedíme.

Vianočný punč s whiskey

  • 150 g kryštálový cukor
  • 1/2 liter voda
  • 1/2 dl citrónová šťava
  • 4 dl škótska whisky
  • 3 dl rum
  • 2 litre červené víno

Cukor, vodu, citrónovú šťavu necháme zovrieť, pridáme whisky, rum, víno a povaríme. Podávame horúci.

Staroanglický vianočný punč

  • 2 ks citrón
  • 300 g práškový cukor
  • 1 liter voda
  • 1/2 ks muškátový oriešok
  • 5 dl rum
  • 2,5 dl koňak

Kôru z citrónov postrúhame, pridáme cukor, šťavu z citrónov a všetko polejeme vriacou vodou. Muškátový oriešok postrúhame do nápoja, ktorý necháme stáť asi 5 min. Potom ho precedíme cez plátno, premiešame s rumom a koňakom, zohrejeme a podávame horúci.

Zdroj: dobruchut.sk

SHARE