Hummus nie je žiadny humus! – recept

Hummus
Hummus

Hummus nie je žiadny humus! Slovo hummus pochádza z arabštiny podľa slova cícer, no väčšine z nás viac pripomína slovenské ľubozvučné slovo humus 🙂 Táto lahodná pochúťka chutí výborne nielen s pita chlebom, ale aj s hriankami, klasickým celozrnným chlebom, so zeleninou, do šalátu a podobne. Vďaka obsahu zdravých tukov a vlákniny vás perfektné zasýti a zároveň aj výborne chutí. Pre ľudí, ktorí tvrdia, že všetko, čo je zdravé nechutí dobre – vyskúšajte toto:

Ingrediencie:

  • 250g cíceru (najlepšie v bio kvalite)
  • 2 polievkové lyžice sézamovej pasty tahini (bio kvalita)
  • citrón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

Postup:

  • cícer, ako väšinu strukovín, je potrebné najprv namočiť do vody. Môžete použiť aj cícer z konzervy, no ja som použil klasický – v sáčku
  • cícer namočte na 10-12 hodín, aby sa vám rýchlejšie uvaril a zmäkol, následne ho ešte povarte 30 minút až hodinu, kým nebude mäkší a ľahšie sa rozmixoval
  • vylejte vodu a cícer nechajte vychladnúť
  • keď je cícer studený, vložte ho do mixéra
  • ku cíceru pridajte 2 polievkové lyžice sézamovej pasty tahini, šťavu z jedného citróna, 2 roztlačené strúčiky cesnaku a väčšiu štipku soli
  • pridajte trochu vody, aby sa vám hmota rozmixovala do krémovej konzistencie
  • môžete podávať – dobrú chuť!
SHARE