Domáca RAW nutella – recept

Nutella
Nutella

Už viac nemusíte kupovať nutellu z obchodu, ktorá je plná pridaného cukru a palmového tuku.

Ak sa vám len trošku chce realizovať sa v kuchyni, pripravte si zdravú verziu domácej raw nutelly. Recept pozostáva len z piatich ingrediencií a budete prekvapení, ako veľmi sa chuťou podobá klasickej nutelle.

Na prípravu domácej raw nutelly budete potrebovať:

  • 500 gramov lieskových orechov (najlepšie v bio kvalite)
  • 100 gramov tmavej čokolády – ja som použil BIO 72% horkú čokoládu
  • vanilkový extrakt, vanilkový prášok alebo vanilkový lusk
  • soľ
  • rastlinné mlieko na zjemnenie (ja som použil ryžové)

Postup:

Lieskové orechy hodíme na panvicu a chvíľu ich opražíme (približne 5-7 minút). Keď už pustia oleje a začnú príjemne voňať, možete ich dať bokom, aby trochu vychladli

Opražené lieskovce následne vložte do vysoko – otáčkového mixéra a mixujte približne 5 – 10 minút, kým sa z nich nevytvorí hustý krém. Pri mixovaní bude možno potrebné zatláčať orechy smerom k nožom mixéra – ja som na to použil tyč, ktorá je ako príslušenstvo k mixéru

Keď už máte orechy dostatočne rozmixované, môžete si dať roztopiť čokoládu. Stačí ju dať do sklenenej alebo oceľovej nádoby, ktorú položíme do väčšieho hrnca, v ktorom vrie voda – na obrázku som použil parný hrniec, kde do vrchnej časti som dal plechovú misku, v ktorej sa čokoláda roztopila. Roztopenú čokoládu potom pridajte k orechom, pridajte tiež jednu čajovú lyžičku vanilkového prášku a polovicu čajovej lyžičky soli a zmixujte.

Ak budete mať krém príliš hustý, prilejte trošku ryžového mlieka na zjemnenie a zmixujte. Takto môžete postupne pridávať rastlinné mlieko až kým z nutelly nevznikne vaša želaná konzistencia.

Túto nutellu môžete skladovať v izbovej teplote napríklad na kuchynskej linke a spotrebovať by ste ju mali približne do dvoch až troch týždňov. Chutí vynikajúco na čerstvom celozrnnom pečive, na raňajky do ovsenej kaše, alebo jednoducho lyžicou. Dobrú chuť 🙂

SHARE