Domáci cibuľový chlieb – recept

Chlieb
Chlieb

Tento domáci cibuľový chlieb je jednoduchý na prípravu a chutí naozaj skvelo! Ďakujem za tip na vyskúšanie, pečiem si ho teraz pravidelne 🙂 Už  dlhšie som obchádzal v obchode regál s chlebom, pretože nájsť kvalitný celozrnný chlieb je niekedy naozaj problém, v niektorých obchodoch úplne nemožné…

Vyskúšajte teda aj vy zdravšiu alternatívu kupovaného chleba s použitím celozrnnej múky a kvásku, ktorý si pripravíte v pohodlí domova.

Ingrediencie:

  • 500g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 330 ml vlažnej vody
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • 1/2 kocky droždia
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 200g červenej cibule

Do misky dáme múku a soľ. Do vlažnej vody rozmrvíme droždie a med (poprípade sirup z agáve), premiešame a necháme chvíľku postáť. Vodu s kváskom vlejeme do múky a všetky suroviny spolu poriadne miesime, až kým sa cesto neoddeľuje od stien nádoby. Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu. Stiahneme z ohňa, necháme vychladnúť. Pridáme k cestu a poriadne premiesime. Pod čistou utierkou a vankúšom necháme vykysnúť 1 hodinu. Rúru predhrejeme na 200 stupňov, vyberieme z misky, vyformujeme bochník a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote. Vložíme do rúry a pečieme 50 minút. Po dopečení uchovávajte chlieb pod bavlnenou utierkou – vydrží vám bez problémov niekoľko dní. Dobrú chuť!

SHARE