Skvelé typy recepty pre „homemade“ obedy a snacky do práce

Cestoviny
Cestoviny
Photo by Aneta Ivanova on Unsplash

Ako vyzerá váš jedálniček počas pracovného dňa? Mate pestrú stravu a dodržiavate všetky odporúčané chody? V dnešnej uponáhľanej dobe mnohokrát nevieme zladiť stravovanie a pracovné povinnosti. Prestávky na obed by sme však mali skutočne využiť a zájsť tak do najbližšej reštaurácie či využiť donáškové služby. Často si to ani neuvedomuje a svoj čas vyhradený na obed trávime za počítačom v kancelárii. Doprajte si aspoň chvíľu oddychu a dobite si energiu chutným a zdravím občerstvením, ktoré si jednoducho donesiete so sebou!

Odporúča sa skonzumovať 5 menších jedál, aby bola vaša strava vyvážená, nie nárazová. Ak na to však nie ste zvyknutí alebo vám to čas nedovolí, skúste si to naplánovať a pripravte si niečo malé a chutné so sebou do práce. Vďaka tejto obyčaji budete vďačný sami sebe, pretože v podvečer, po príchode domov, nebudete pociťovať príšerný hlad, vďaka ktorému by ste najradšej vyjedli celú chladničku.

Často krát sú doma pripravené obedy oveľa chutnejšie a tiež zdravšie. Veď vy samy najlepšie viete čo do toho dáte a ako to dochutíte, z akých surovín si jedlo pripravíte, kde nakupujete a ako si jedlo zabalíte. Všetky tieto faktory vedia ovplyvniť rozhodnutie a uprednostniť práve domáce stravovanie v práci.

Pripravili sme pre vás skvelé typy čo na raňajky, desiatu, obedy, ale aj olovrant, ktoré viete rýchlo nachystať v pohodlí domova. Ráno ich jednoducho zbalíte do šikovných dózičiek a pribalíte do tašky či kabelky. Počas dňa vás hlad prestane prenasledovať a vaše telo aj myseľ sa vám poďakuje. Inšpirujte sa týmito šikovnými typmi pre „homemade“ jedálniček:

Raňajky:

Ako sa hovorí, najdôležitejšie jedlo dňa – nakopne vás energiou a odštartujete svoj úspešný, pracovný deň.

Náš tip:

Jogurt so sviežim ovocím, vločkami alebo cereáliami

Biely jogurt – ideálny pre prvé jedlo počas dňa, naštartuje váš metabolizmus a zaručene zasýti na dlhšiu dobu. Dochuťte si ho sami, použite drobné ovocie ako napr. jahody, maliny alebo lesnú zmes, ktorú si viete ešte vylepšiť cereáliami, lupienkami či vločkami. Zbaľte to do vlastného téglika a raňajky môžu byť podľa vašich predstáv – okamžite pripravené na jedenie.

Desiatovy kelímok
Desiatovy kelímok
Zdroj: BonamiSkladovky

Desiata

Ak ste ranné vtáča a vaše raňajky si doprajete v skorých ranných hodinách, verím, že okolo 10 hod. predpoludním začína váš žalúdok zívať prázdnotou. Posilnite sa!

Náš tip:

Toasty a chutný snack

Chutný toastový celozrnný chlieb doplnený jemnou čokoládovou sušienkou a vlákninou v podobe jablka vás zaručene zasýti. Zabaľte si ich jednoducho so sebou a pochutnajte si!

Balenie na desiatu
Balenie na desiatu
Zdroj: Bonami Skladovky

Drobné ovocie, zmes orieškov a obložené toasty

Niektoré sú sladké, iné zase kyslasté no spolu dokonale chutia – ovocie, ktoré je pre nás mnohých neodmysliteľnou časťou dňa, skúste kombináciu maliny, čučoriedky a žltý melón – zaručené osvieženie! Pre dosýtenie sa odporúčame kombináciu vybraných orieškov – kešu, pekanové orechy, pistácie a mandle – dokonalá kombinácia pre potlačenie stresu a podporu imunitného systému. Nezabúdame ani na veľkých hladošov a celozrnné toasty obložíme chutným zeleným šalátom a paradajkou.

Balenie na desiatu
Balenie na desiatu
Zdroj: BonamiSkladovky

Obed

Podstatná dávka, ktorá vás nakopne a naladí na druhú polovicu dňa – nezanedbávajte to!

Náš tip:

Mrkvový krém – Skvelá polievka, ktorá nasýti a zahreje

Ingrediencie: 1kg mrkva, 2ks cibuľa, 2ks zemiak, soľ, mleté čierne korenie, šťava z jedného pomaranča alebo z citróna, mletá škorica, petržlenová vňať.

Postup: Zeleninu načistíme a nakrájame na drobno. Dáme do hrnca a podlejeme vodou, osolíme, zakryjeme a podusíme cca pol hodinou. Kontrolujeme a podľa potreby dolievame vodu. Keď je zelenina mäkká, tak polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Doriedime horúcou vodou podľa potreby. Dochutíme trochou pomarančovej šťavy, štipkou škorice, mletým čiernym korením a petržlenovou vňaťou.

Hrnček na polievku
Hrnček na polievku
Zdroj: BonamiSkladovky

Zeleninové rizoto

Ingrediencie: Ryža, zeleninový vývar, mrazená miešaná zelenina, maslo, soľ, čierne korenie.

Postup: Miešanú zeleninu dochutíme soľou, korením a podusíme na rozpustenom masle v panvici. Medzitým si v zeleninovom vývare udusíme domäkka ryžu. Keď je hotová, pridáme k nej zeleninu, strúhaný syr, dochutíme ju soľou, korením a máme hotovo.

Aby som dopriala svojim chuťovým pohárikom tú najlepšiu kombináciu chutí, nikdy si nezabudnem pribaliť i malý kúsok ovocia. V lete sú to moje obľúbené ríbezle alebo jahody a v zime zase doplním vitamín C kúskami pomarančov.

Obedár
Obedár
Zdroj: BonamiSkladovky

Špagety s krevetami a olivami

Ingrediencie: cestoviny – špagety, olivový olej, mrazené krevety alebo krevety z čerstvého chladeného rybacieho pultu, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, zelené olivy, čerstvé lístky petržlenu.

Postup: Špagety uvaríme v osolenej vode. Vo veľkej panvici orestujeme na oleji pokrájaný cesnak, rozmrazené krevety, osolíme, okoreníme, restujeme asi 2-3 minúty, tak krevety so zmesou presypeme do inej misy. Do tej istej panvice pridáme nakrájané olivy a 1 min. ich opekáme. Uvarené, scedené špagety zmiešame spolu so zmesou. Pridajte parmezán.

Obedár
Obedár
Zdroj: BonamiSkladovky

Pitný režim

Všetci máme zaiste zabezpečený pitný režim počas pracovného dňa, no mnohý si ho aj tak chceme vylepšiť a dopriať si jednoducho viac. Inšpirujte sa!

Náš tip:

Voda s čerstvým ovocím

Nakrájajte si menšie kusy obľúbeného, šťavnatého ovocia, ako napr. citrusy – pomaranče, citróny, limetky či lesné ovocie – jahody a ríbezle. Zalejte ovocie vodou a vychutnávajte si tieto chute počas celého dňa. Pre vylepšie a väčší pôžitok využite špeciálnu fľašu na vodu, s oddeleným priestorom pre ovocie – osviežujúcu chuť budete cítiť a ovocie vám pri pití nebude zavadzať.

Dózy na vodu
Dózy na vodu
Zdroj: BonamiSkladovky
SHARE